Kırıkkale’de meyve üreticisi Hasan Tarık Bozkoyun tarafından uygulanan mavi leğen formülü görenlere hayrete düşürdü. Kendisinin geliştirdiği leğen formülü ile hem arıları koruyor hem de verimi arttırıyor. Bozkoyun, meyve ağacının verimini arttırmak için uyguladığı formül ile bakla zınnı adlı zararlıdan kurtularak bal arılarını koruyor. İşte herkesin merak ettiği mavi leğen mucizesi…
MAVİ LEĞENİN SIRRI ORTAYA ÇIKTI
Kırıkkale’nin karaahmetli köyünde meyve üreticiliği yapan Hasan Tarık Bozkoyun, ağaçlardaki verimi arttırmak amacıyla herkesin aklında farklı bir yöntem seçti. Kimyasal yöntemlerden uzak durmayı tercih Bozkoyun, bakla zınnı böceği ile mücadelenin yolunu buldu. Yaptığı araştırmalar kapsamında böceklerin mavi renge duyarlı olduğunu öğrenen Bozkoyun, ağaçlık alanı bırakılan içi su dolu plastik mavi leğenler ile böceklerle savaş açtı. Bozkoyun, 4 yıldır bahçesinde uyguladığım yöntemden olumlu sonuç aldığını belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Balcı, gazetecilere verdiği röportajda mavi leğenin bakla zınnı böceğine cazip geldiğini ve dikkatini çektiğini söyledi.
Yaptığı araştırmada bu böceklerin mavi renge duyarlı oldukları için ağaçlık alana bırakılan içi su dolu plastik mavi leğenlerde toplandığını öğrenen Bozkoyun, 4 yıldır bahçesinde uyguladığı yöntemden olumlu sonuç alıyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Balcı, gazetecilere mavi leğenin bakla zınnı böceğine cazip geldiğini ve dikkatini çektiğini söyledi.
Leğenin içerisine konan suyla böceğin tuzağa düşürüldüğünü anlatan Balcı, “Mavi leğen uygulaması bakla zınnı böceğine karşı yapılan biyoteknik bir mücadele yöntemi. Bu uygulama zararsız bir yöntem. Aynı zamanda bal arılarını korumaya yönelik bir uygulama. Bu anlamda üreticimizi mücadele yönteminden dolayı kutluyorum, bereketli sezon geçirmesini diliyorum.” diye konuştu.
BÖCEKLER TUZAĞA DÜŞÜYOR
Böceklerin leğen içerisindeki suyu fark etmediği için tuzağa düştüğünü belirten Balcı, bu yöntemin böceklere karşı uygulanan biyoteknik bir mücadele olduğunu vurguladı. Uygulamanın zararsız bir yöntem olduğunu dile getiren Balcı, “Aynı zamanda bal arılarını korumaya yönelik bir uygulama. Bu anlamda üreticimizi mücadele yönteminden dolayı kutluyorum, bereketli sezon geçirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.
Bakla zınnı ve bal arılarının aynı dönemde faaliyet gösterdiğini ifade eden Balcı, bal arılarının çiçeklerde döllenmeyi sağlarken bakla zınnı böceğinin ise dişi ve erkek hücreleri yiyerek meyveye zarar verdiğini vurguladı. Kimyasal mücadele ile bakla zınnı böceğini öldürmeye kalkmanın bal arısına da zarar verdiğini ifade eden Balcı, bu nedenle uygulanabilecek en güzel yöntemi mavi leğen olduğuna değindi.
Mavi leğen yöntemini 4 yıl önce uygulamaya başladığını anlatan Bozkoyun, şunları kaydetti:
“Ağaçlarda çiçek bol olmasına rağmen meyve verimi düşünce bunun nedeninin bakla zınnı böceğinden kaynaklandığını tespit ettik. Bu böcek çiçeklerin özünü yiyor. İlaçlama yönetimi arıları öldürdüğü için mavi leğen tuzağını kurduk. 4 yıldır böcekle bu şekilde mücadele ediyoruz. Bu uygulamayla yüzde 100 böcekten kurtuluyoruz diyemeyiz ama yüzde 60-70 fayda görüyoruz. Leğeni biraz fazla koyuyoruz. Toplam 50 ağaca 160’a yakın leğen koyduk.”